Αρχαία Μαρώνεια - Αρχαία Ζώνη 2-12-2010

Τέταρτη ημέρα η ….κουραστική. Παρότι είπαμε να κάνουμε μια μικρή διαδρομή σήμερα για να ξεκουραστούμε από τα πολλά χθεσινά χιλιόμετρα, αυτή μας βγήκε ακόμα πιο κουραστική αλλά και πολύ πιο ενδιαφέρουσα.
Οδεύσαμε από την Αρχαία Μαρώνεια μια αμφιθεατρική παραθαλάσσια αρχαία πόλη (7ος.πχ) περιτοιχισμένη από πέτρινους ογκόλιθους που αφθονούν στη περιοχή, με διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που όμως δεν είχαμε χρόνο να τα επισκεφτούμε όλα εκτός από το καλοδιατηρημένο θέατρο το οποίο επισκεφτήκαμε και φωτογραφήσαμε δεόντως.
Οφείλω βέβαια να επισημάνω εδώ ότι σχεδόν έξω από την σύγχρονη Μαρώνεια προς την αρχαία, ο δρόμος είναι χωμάτινος και σε όλη την διαδρομή μέχρι σχεδόν την Μάκρη, άρα βατός μόνο με 4Χ4. Η διαδρομή όμως αυτή, ανάμεσα σε ελαιώνες, κατσίκια τεράστιους ογκόλιθους και μια άγρια κυματισμένη θάλασσα, ήταν μοναδικό θέαμα. Ένας βοσκός που πήρα για να το μεταφέρω, μου είπε πως σκόπιμα δεν φτιάχνονται οι δρόμοι, γιατί θα γεμίσει ο τόπος βίλες και εξοχικά, και φυσικά είχε δίκιο.


Στο τελείωμα μιας παραθαλάσσιας διαδρομής βρισκόμαστε μπροστά στη πιο καλό αναδεδειγμένη αρχαία πόλη της Θράκης την Αρχαία Ζώνη(7οςπχ) σε μια υπέροχη αμφιθεατρική θέση με θέα το Θρακικό πέλαγος.
Πολύ ενδιαφέρον χώρος που σου δίνει μια σχεδόν πλήρη εικόνα μιας οργανωμένης αρχαίας πόλης, με ενδιαφέροντα πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία. 
Η περιήγηση έκλεισε στον αρχαιολογικό χώρο Μάκρης εντός της σύγχρονης πόλης και στο σπήλαιο του Κύκλωπα (Πολύφημου;;) που όμως πέρα από την πολύ όμορφη γεωγραφική θέση και την ωραία θέα προς τα παράλια μέχρι Αλεξανδρούπολη, δεν είχε κάτι αξιόλογο να δούμε. Πάντως η σπηλιά για Κύκλωπα… πολύ μικρή μου φάνηκε!