Χάρης Κακαρούχας: "Ολιστική Προσέγγιση της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας".


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανταποκρίθηκα στη πρόσκληση για να παρακολουθήσω την ομιλία του Haris Kakarouhas σχετικά με την Ολιστική Προσέγγιση της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας, σε ένα νέο χώρο (Luminous Eye). 
Στη δίωρη ομιλία του  ο Χάρης Κακαρούχας έκανε μια αναδρομή στο φωτογραφικό του παρελθόν, σχεδόν "αποκηρύσσοντας" την πρώιμη φωτογραφική του δουλειά, που του έδωσε αναγνώριση και βραβεία  γιατί δεν τον "γέμισε"... όπως είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια με απλά λόγια θέλησε να παρουσιάσει πως εννοεί τον όρο "ολιστική προσέγγιση", ο οποίος βασίζεται στο γεγονός ότι ο θεατής δεν στέκεται απέναντι στην εικόνα μόνο με κριτική διάθεση και λογική αλλά ως άτομο με αισθήσεις και συναισθήματα. Σταχυολογώντας την ουσία αυτών που είπε παραθέτω κάποια σημεία της ομιλίας του.
" Η φωτογραφία δεν είναι γνώση αλλά τι νιώθουμε". 
"Ο τρόπος ζωής σου είναι αυτό που σε παρακινεί για να βρεις το φωτογραφικό σου βλέμμα". 
"Τα παιδιά ζωγραφίζουν θετικά με τα αισθήματα τους με τον πυρήνα τους".
"Δεν υπάρχει καλή και κακή φωτογραφία, υπάρχει τι μου αρέσει και τι δεν μου αρέσει".
"Η συγκίνηση που μας προκαλεί μια φωτογραφία είναι οδηγός για το ποια είναι καλή φωτογραφία".


Παράλληλα στην ίδια αίθουσα από  την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 λειτουργεί  η ομαδική έκθεση «Innerscapes – Μυθολογία του τοπίου» σε επιμέλεια του Χάρη Κακαρούχα. Έτσι πηγαίνοντας λίγο πιο νωρίς από την καθορισμένη ώρα της ομιλίας, με μια επίσκεψη, είχα τη χαρά να δω και την έκθεση των εννέα σύγχρονων φωτογράφων τοπίου, που εκθέτουν εννέα τρίπτυχα  που "αντανακλούν τη συναισθηματική διεργασία σύμφωνα με την οποία το φυσικό τοπίο νοηματοδοτείται από τις ποιότητες και αποχρώσεις του εσωτερικού τους κόσμου".


Η γενική μου αίσθηση για το όλο εγχείρημα είναι ότι η φωτογραφία στην εποχή που ζούμε, κατά τη λαϊκή έκφραση...φαίνεται ότι "πουλάει", εξ ου και η πληθώρα των εκθέσεων, εκδηλώσεων, σεμιναρίων, workshops, κ.α. σχετικά με αυτήν. 
Ένα σχετικά νέο προϊόν, "ρίχνεται στην εμπορευματοποιημένη "αγορά" τέχνης προσελκύοντας κάθε είδους "επενδυτές".
Η ομιλία του Χάρη Κακαρούχα σίγουρα έδωσε τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Ομολογώ πως τα ίδια ακριβώς πράγματα προσλαμβάνω στην φωτογραφική ομάδα που συμμετέχω με μια ουσιαστική όμως  διαφορά. Χωρίς την μεσολάβηση οποιασδήποτε χρηματικής συναλλαγής, με μια ανταλλαγή χωρίς κανένα χρηματικό κέρδος, με ανιδιοτελή προσφορά όπου ο καθένας δίνει ότι γνώσεις έχει και ταυτόχρονα παίρνει ότι μπορεί να προσλάβει από μια τέτοια διαδικασία.